Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Advarer mot falske koronavaksiner som selges på nettet

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Legemiddelverket advarer mot ulovlig salg av falske koronavaksiner på nettet. Ingen europeiske land kan lovlig selge koronavaksiner på denne måten. Godkjente koronavaksiner tilbys kun gjennom helsetjenesten.

Covid-19 pandemien har ført til at kriminelle verden over har sett muligheten til å tjene penger på folks frykt for å bli smittet.

Risiko for alvorlige helseskader

På bakgrunn av informasjon vi har fått fra Interpol og Europol om at det reklameres for og selges falske koronavaksiner ulovlig på nettet, går Legemiddelverket nå ut med en advarsel.

- Det er umulig å vite hva disse produktene inneholder. I verste fall inneholder de stoffer som kan føre til alvorlige helseskader, sier legemiddelinspektør Line Saxegaard i Legemiddelverket. 

Godkjente koronavaksiner gjennom helsetjenesten

Koronavaksinen Comirnaty fra BioNTec og Pfizer er den første som har fått en betinget (midlertidig) godkjenning i Europa og Norge. Tre andre vaksiner er i godkjenningsprosessen, og etter hvert kan vi få tilgang til flere koronavaksiner.

Koronavaksinasjon vil være en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, og det er laget en plan for hvordan vaksinasjonen skal foregå i den enkelte kommune. Vaksinen er gratis for den som blir vaksinert.

Folkehelseinstituttet har utfyllende informasjon om koronavaksinasjonsprogrammet på sine nettsider

Les også:

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS):

Koronavaksine: Advarer mot risikoen for svindel