Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Advarer mot å kjøpe slankelegemidler fra useriøse nettapotek

Publisert:

Endringer

Legemiddelverket avdekket flere utenlandske nettsider som selger reseptpliktige slankelegemidler rettet mot norske forbrukere, under en internasjonal aksjon.

Norge var ett av 89 land som deltok i den internasjonale aksjonen Operasjon Pangea XVI som ble gjennomført i tidsrommet 3.-10. oktober 2023. Aksjonen koordineres av Interpol, og samler aktuelle myndigheter i kampen mot kjøp og salg av ulovlige og falske legemidler og medisinsk utstyr på internett.

For Legemiddelverket var målet med aksjonen å gjøre en innsats for å stoppe ulovlig salg og markedsføring av reseptpliktige slankelegemidler på nettsider og i sosiale medier rettet mot norske forbrukere.

− Salget av slankelegemidler av typen GLP-1 analoger, har hatt en voldsom økning det siste året, og etterspørselen er stor. Vi frykter derfor at mange ønsker å utnytte dette ved å selge falske produkter på nettsider som fremstår som norske nettapotek, forteller Line Saxegaard, legemiddelinspektør i Legemiddelverket.

Utenlandske nettsider med ulovlig salg

− Under aksjonen fant vi flere utenlandske nettsider som selger reseptpliktige slankelegemidler til nordmenn. Disse har vi nå rapportert inn til Interpol, i håp om at de klarer å stenge dem. Kun fire av disse gir inntrykk av å selge GLP-1 analoger, en nettside opplyste at lageret var tomt og fem hadde ulovlig reklame for legemidlene. Vi fant ingen norskregistrerte nettsider som driver ulovlig salg eller reklamerer for produktene, og det er vi glade for, sier hun.

Det er ofte kriminelle nettverk som står bak nettsider som tilbyr reseptpliktige legemidler uten resept. Du vet aldri hva du får, og du kan i verste fall få alvorlige helseskader av å bruke slike legemidler. 

Benytt lovlige norske nettapotek

Dersom man ønsker å kjøpe legemidler på nett anbefaler vi å benytte lovlige norske nettapotek. Disse er merket med en unik logo som viser at de har lov til å selge legemidler. Når man klikker på logoen, kommer man inn på en oversikt på Legemiddelverkets nettside over godkjente nettapotek i Norge.

− Legemidler i norske apotek er trygge. Det er etablert solide kontrollrutiner og prosedyrer hos apotek og hos grossister som innfører legemidler til Norge. Gode kvalitetssikringssystemer gjennom hele distribusjonskjeden fører til liten risiko for falske legemidler, sier Saxegaard.

Les om logoen som skal være synlig på lovlige norske nettapotek: Kjøp av medisiner på internett - Helsenorge

Se pressemeldingen fra Interpol

Fakta Operasjon Pangea 2023 i Norge:

  • Antall nettsider innrapportert: 10 (ulovlig salg 5, ulovlig reklame 5)
  • Nettsidene har alle norsk språk. Likevel, de fleste bærer preg av å være oversatt fra andre språk ved hjelp av Google translate eller lignende.

Kontakt oss

Mediehenvendelser

Enhet for kommunikasjon

485 09 554

pressevakt@dmp.no