Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

God tilgang på astma- og allergimedisiner

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

  • : Oppdatert med informasjon om at leverandør av Avamys ikke prioriterer det norske markedet og at forsyningsproblemer på salbutamol er løst.

Det er for tiden oppmerksomhet rundt mangel på astma- og allergimedisiner. Det er forsyningsproblemer for enkelte pakninger med allergimedisiner, men tilgangen til både tabletter, nesespray og øyedråper er god. Det er ikke mangel på astmamedisin.

De fleste situasjoner med leveringsproblemer og mangel løses på apotek. Pasienten får utlevert andre pakningsstørrelser, samme legemiddel fra andre produsenter eller en utenlandsk pakning. 

- Vår vurdering er at det totalt sett er god tilgang på legemidler til behandling av allergi, fordi det finnes mange alternativer fra flere ulike produsenter, sier overlege Ingrid Aas.

Nesespray

For nesesprayen Avamys er det ingen andre norske pakninger med tilsvarende legemiddel. Pasienter som bruker Avamys kan derfor få en utenlandsk pakning av legemidlet. Dersom utenlandsk pakning ikke kan skaffes, er det andre gode nesesprayer med kortison som kan brukes. Det krever ny resept fra legen.

- Det er legemiddelfirmaene selv som bestemmer hvor de vil selge sine medisiner. Produsenten av Avamys prioriterer for tiden ikke leveranser til det norske markedet og har meldt om forsyningsproblemer ut 2026, sier Aas.

Ingen mangel på astmamedisin i Norge

Europeiske legemiddelmyndigheter melder om at flere land har forsyningsproblemer på astmamedisiner som inneholder salbutamol.

- Leverandøren meldte om forsyningsproblemer en kort periode på en av de norske pakningene med salbutamol, uten at det fikk konsekvenser for pasientene. Disse forsyningsproblemene er nå løst. Vi har også hatt dialog med leverandøren som ikke forventer ytterligere utfordringer med leveranser til Norge i tiden fremover, sier Aas.

Medisiner med salbutamol er også på beredskapslager slik at norske pasienter er sikret dersom det blir mer alvorlige og langvarige forsyningsproblemer.  

Generelle råd til pasienter:

  • Ikke vent med å gå på apoteket til du er helt tom
  • Søk lagerstatus på apotekenes nettsider
  • Be apoteket sjekke lagerstatus på andre apotek 
  • Si ja til alternativer du blir tilbudt på apoteket. Du kan stole på at medisinen er den samme selv om pakningen ser annerledes ut. 
  • Be apoteket kontakte legen din dersom det er behov for å bytte behandling 
  • Ikke kjøp flere pakninger enn du trenger. Hamstring gjør mangelsituasjoner verre. 

Les mer om: Forsyningsproblemer - årsaker og tiltak

Se flere nyheter

Kontakt oss

Enhet for kommunikasjon

48509554

pressevakt@dmp.no