Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Koronavaksiner: EMA åpner for tredje dose og boosterdose

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har konkludert med at tredje dose kan gis til personer med svekket immunforsvar. De har også konkludert med at en boosterdose Comirnaty (BioNTech/Pfizer) kan gis til de over 18 år.

Det er viktig å skille mellom tredje dose som personer med svekket immunforsvar trenger for å få best mulig beskyttelse mot covid-19, og såkalt “booster-dose” som gjelder for personer over 18 år med normalt immunforsvar. 

Tredje dose

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har konkludert med at tredje dose av koronavaksinene Comirnaty (BioNTech/Pfizer) og Spikevax (Moderna) kan gis til personer med svekket immunforsvar minst 28 dager etter andre dose.

Produktinformasjonen til Comirnaty og Spikevax vil bli oppdatert med denne informasjonen.

Studier viser at enkelte av disse kan få en bedre immunrespons ved at de får en ekstra vaksinedose. Det er foreløpig usikkert hvor mye dette betyr for beskyttelse mot å bli smittet og å få alvorlig sykdom.

Folkehelseinstituttet anbefalte allerede i august en tredje dose til personer med alvorlig svekket immunforsvar.

Booster-dose

Europeiske legemiddelmyndigheter har godkjent en boosterdose for Comirnaty (BioNTech/Pfizer) til personer over 18 år, minimum seks måneder etter andre dose. EMA legger vekt på at behovet for en booster-dose må vurderes av nasjonale mydigheter i hvert enkelt land. I Norge er det Folkehelseinstituttet som gir råd og anbefalinger om bruk av koronavaksiner.

Produktinformasjonen til Comirnaty vil bli oppdatert med denne informasjonen.

EMAs vurdering er basert på en studie med 300 personer i aldersgruppen 18-55 år, der man har analysert nivået av nøytraliserende antistoffer. Dataene fra Pfizer viser at antistoffene øker raskt etter at boosterdosen er gitt og man oppnår en høyere antistoffrespons enn etter 2. dose.

- Det er viktig å understreke at høye antistoffnivåer alene ikke nødvendigvis er en forutsetning for beskyttelse mot covid-19 sykdom. Resultatene fra Pfizer viser at to doser gir en god immunologisk hukommelse. Det kan ikke utelukkes at den immunologiske hukommelsen kan bidra til beskyttelse mot sykdom, spesielt alvorlig sykdom dersom man smittes av viruset. Immunologisk hukommelse er basert på spesialiserte immunceller og avtar ikke på langt nær så raskt som antistoffer, sier Svein Rune Andersen, fagdirektør for vaksiner på Legemiddelverket.

Dette vet vi:

  • Man kunne måle god antistoffrespons hos studiedeltagerne.

  • Vanlige bivirkninger er omtrent som etter andre dose, med unntak av hovne lymfeknuter som forekom ca. 10 ganger hyppigere.

Dette vet vi ikke enda:

  • Forekomst av sjeldne bivirkninger, slik som for eksempel hjertebetennelser.

  • Vi har ikke data på personer som har gjennomgått covid-19 sykdom og fått en dose koronavaksine.

EMA holder på med en tilsvarende vurdering vedrørende boosterdose for koronavaksinen Spikevax (Moderna).

Les pressemeldingen fra EMA

Se flere nyheter

Kontakt oss

Mediehenvendelser

Enhet for kommunikasjon

485 09 554

pressevakt@dmp.no