Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Antibiotika og barn: Vurder tabletter eller dråper som alternativ til mikstur

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Penicillin mikstur smaker vondt og mange foreldre opplever at det er vanskelig å gi dette til barn. Bredspektrede antibiotikamiksturer, som ikke har bitter smak, er ofte alternativet. Unødig bruk av slike miksturer bidrar til resistensutvikling.

For å hindre resistensutvikling har helsemyndighetene en målsetting om å få ned bruken av bredspektrede antibiotika. Penicillin (smalspektret) er førstevalg ved de fleste bakterielle luftveisinfeksjoner. Smaken på penicillin bør ikke være et hovedargument for å skrive ut bredspektrede antibiotikamiksturer til barn.

Penicillin er førstevalg

Bruk av bredspektret antibiotika bidrar til å utvikle resistente bakterier. De fleste luftveisinfeksjoner skyldes virus og går over av seg selv. Vanlig penicillin er smalspektret og er oftest den beste medisinen mot luftveisinfeksjoner som skyldes bakterier.

Nye tall fra Reseptregisteret viser likevel at legene skriver ut bredspektret antibiotika til mellom 30% og 50% av barn med bakterielle luftveisinfeksjoner. Det skyldes blant annet at bredspektret antibiotika mikstur smaker mye bedre enn penicillin.

Små barn kan også ta tabletter

Mange barn, selv de små, klarer å svelge tabletter. Da smaker det ikke vondt. Vi oppfordrer foreldre til å prøve penicillin tabletter slik at det blir mindre bruk av bredspektret antibiotika når det strengt tatt ikke er nødvendig. Snakk med legen om alternativene.

Hvis barnet ikke kan svelge tabletter – prøv smalspektret penicillin i dråper eller mikstur. Disse smaker dessverre vondt, men vi har flere tips for hvordan man skal gi medisin til barn, både i flytende form og tabletter.

Tips og råd:

  • Tablettene kan deles i to slik at de blir lettere å svelge.

  • Tablettene (også delte) kan dekkes med et tablettovertrekk, for eksempel «Medcoat», som kan kjøpes på apotek. De har sitrussmak og gjør tablettene glatte og lettere å svelge.

  • Tabletter kan legges i for eksempel syltetøy eller fruktgrøt for å maskere smak, men den vonde smaken blir mer fremtredende hvis de knuses eller tygges.

  • Mikstur eller dråper bør ikke blandes ut i mat eller drikke.

  • Kald drikke før og etter kan dempe vond smak. Å suge på en isbit først eller holde seg for nesen kan også hjelpe.

  • Mikstur eller dråper bør gis med målesprøyte langt bak i munnen og langs kinnet.

Smalspekret antibiotika

Slike legemidler virker på de vanligste bakterier ved luftveisinfeksjoner og øker ikke faren for resistensutvikling. Antibiotika med virkestoffet fenoksymetylpenicillin er den vanlige typen, mens antibotika med amoksicillin er mer bredspekret.

VirkestoffProduktnavn
FenoksymetylpenicillinApocillin, Weifapenin
amoksicillinImacillin, Amoxicillin

Bredspekret antibiotika

Virker på mange typer bakterier og øker faren for resistensutvikling.

VirkestoffProduktnavn
CiprofloksacinCiproxin, Ciprafloxacin
dokysyklinDoxylin, Doxycyclin, Oracea, Vibranord
erytomycinAbboticin, Ery-Max
azitromycinAzitromax
klaritromycinKlacid

Se flere nyheter