Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Bruk av acetylsalisylsyre ved mistanke om hjerteinfarkt

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Acetylsalisylsyre kan ha god effekt ved akutt behandling av hjerteinfarkt. Ved mistanke om hjerteinfarkt er det viktigste å ringe 113 for å få veiledning.

Acetylsalisylsyre motvirker dannelse av blodpropp og kan bidra til at blodforsyningen til hjertet blir opprettholdt.

Pasienter i risikosonen kan ha nytte av å ha acetylsalisylsyre tilgjengelig, spesielt i situasjoner hvor det tar tid før man får hjelp av helsepersonell. Risikoen er størst for personer over 65 år.

Det viktigste er å ringe 113

Dersom du får akutte brystsmerter må du kontakte 113 for å få råd selv om du har acetylsalisylsyre tilgjengelig. Rådfør deg med akuttmedisinsk helsepersonell og få bekreftelse før du inntar legemidlet.

Hvis det ikke er mulig å ringe 113, kan du likevel ta legemiddelet. Det er ikke farlig å ta acetylsalisylsyre selv om det senere viser seg at du ikke har hjerteinfarkt. Eneste unntaket er kjent allergi mot acetylsalisylsyre, andre salisylater eller NSAID.

Aktuelle legemidler

Det finnes et reseptfritt legemiddel med 300 mg acetylsalisylsyre (Coxor) som er godkjent for bruk ved mistanke om hjerteinfarkt etter kontakt med 113. Coxor består pulver og en væske som pulveret skal løses i før bruk.

Dersom man ikke har det godkjente legemidlet for hånden, kan man bruke tabletter eller enterotabletter med acetylsalisylsyre (300 – 500 mg). Ansatte på 113 vil gi råd om dette. I denne situasjonen er det viktig at tabletter tygges for å gi ønsket effekt.

Se flere nyheter