Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Tips oss om ulovlig reklame

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Nå er det mulig å tipse oss dersom du ser reklame for legemidler til allmennheten som bryter regelverket.

En av Legemiddelverkets oppgaver er å føre tilsyn med at markedsføring av legemidler er i samsvar med legemiddelloven og legemiddelforskriften. 

Det er ulovlig å reklamere for reseptbelagte legemidler til allmennheten. Les mer om reglene her.

Her finner du skjema for å tipse om ulovlig reklame.

Aksjonerte mot ulovlig reklame

I tillegg til å føre jevnlig tilsyn med reklame, deltok Legemiddelverket i sommer i en internasjonal aksjon, Pangea XV. Aksjonen avdekket flere brudd på reklamereglene for Botox og legemidler som inneholder virkestoffet botulinumtoksin.

- Vi ser et stort omfang av ulovlig reklame, og mye av reklamen for Botox og lignende legemidler retter seg mot unge. Det syns vi er alvorlig. Mangfold er naturlig og viktig og skal ikke brukes til å skape komplekser og kroppspress, sier Ingrid Aas, overlege i Legemiddelverket.

Vi har nylig fått nye sanksjonsmuligheter og kan gi overtredelsesgebyr på opp til 1,7 millioner kroner, noe som bør føre til at bransjen skjerper seg.

Dersom de som driver ulovlig legemiddelreklame, ikke retter seg etter påbud, kan de ilegges sanksjoner. Les mer om sanksjonene.

Tips oss

Tipsskjema for ulovlig reklame gjør det enklere å melde fra og gi viktige opplysninger som Legemiddelverket trenger for å behandle saken videre.

- Legemiddelverket ønsker tips dersom noen ser reklame for legemidler som de mener kan være ulovlig. Det kan være reklame på plakater, nettsider, sosiale medier og i andre kanaler. Vi er takknemlig for alle som vil hjelpe oss med å oppdage ulovlig reklame, sier Aas.

Hun legger til at Legemiddelverket allerede har fått en god del tips siden skjemaet ble opprettet i sommer.

Relatert innhold:

Kontakt oss

Enhet for riktig legemiddelbruk

22 89 77 00

reklame@dmp.no