Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Mangel på hormonplaster

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

  • : Oppdatert tekst etter siste vurdering av leveringssituasjon av hormonplastre.
  • : Oppdatert teksten med siste nytt om leveringssituasjon for hormonplastre

Det har i lengre tid vært leveringsproblemer hormonplaster som brukes i behandling av plager ved overgangsalder. Nye forsyninger og bruk av utenlandske pakninger vil hjelpe, men er trolig ikke nok til å dekke etterspørselen på sikt.

Vi forventer at forsyningssituasjonen på hormonplaster kan bli utfordrende også utover i 2025. Mangelsituasjonen gjelder ikke bare Norge, men flere nordiske land.

Nye forsyninger

Situasjonen vil bli litt lettere for de som bruker hormonplasteret Estalis og den mest brukte styrken av plasteret Estradot (50 mikrog/24 time).

- Vi har fått beskjed om at det kommer flere leveranser med norske pakninger av disse plastrene, som forhåpentligvis vil dekke etterspørselen ut året. For øvrige styrker av Estradot er det for tiden ikke tilgang til norske pakninger, sier overlege Ingrid Aas

For å gjøre situasjonen lettere har DMP gitt apotek tillatelse til å utlevere utenlandske pakninger. Det er et vanlig tiltak når det er mangel på norske pakninger. Bruk av utenlandske pakninger i tillegg til de norske hjelper, men er trolig ikke nok til å dekke etterspørselen.

Det er varierende hva grossistene tar inn av utenlandske pakninger. Kvinner vil derfor oppleve at det er ulikt hva de forskjellige apotekene har inne av utenlandske pakninger.

Alternativer

Kvinner som opplever plager kan få behandling med flere typer legemidler. Mange foretrekker å bruke legemidler som tilfører østrogen og eventuelt gestagen gjennom huden, slik som for eksempel plaster og gel, fremfor tabletter.

En sjelden, men alvorlig bivirkning med hormonbehandling er blodpropp. Risikoen for dette er litt mindre ved behandling med legemidler som tas opp gjennom huden.

- Vi har forståelse for at mange kvinner ikke ønsker å bytte behandling, men vil samtidig understreke at å bruke tabletter fremdeles er trygt. Dersom du ikke får tak i plaster kan tabletter være et alternativ, men det må den enkelte diskutere med sin lege, understreker Aas.

Tilgangen på tabletter er god. Dersom det er aktuelt å bytte behandling, krever det ny resept fra legen.

Hvorfor er det mangel på hormonplaster?

Leverandøren har meldt at forsyningsproblemene skyldes kapasitetsproblemer og økt etterspørsel. Vår vurdering er at forsyningen i stor grad avhenger av kommersielle prioriteringer, og at leverandøren i dette tilfellet ikke prioriterer det norske markedet.

Det er riktig at det har vært en økende bruk av hormonplaster til behandling av overgangsplager, men økning fra år til år har vært forutsigbar. Det ville derfor være rimelig å forvente at leverandøren følger med på trenden, og leverer i tråd med økende etterspørsel, påpeker Aas.

Det finnes flere leverandører av hormonplastre i Europa, men det er bare en leverandør som leverer til det norske markedet. Det er legemiddelfirma selv som velger hvilke land de vil markedsføre sine legemidler i. 

Hva gjør DMP? 

Er kortsiktig løsning har vært å gi tillatelse til salg av utenlandske pakninger. Dette har bedret situasjonen i store deler av mangelperioden.

DMP har jevnlig dialog med leverandøren og legemiddelgrossistene, og jobbet aktivt for å få flere produkter på det norske markedet.

Hva kan du gjøre? 

  • Ikke vent med å gå på apoteket til du er helt tom
  • Søk lagerstatus på apotekenes nettsider 
  • Be apoteket sjekke lagerstatus på andre apotek .
  • Si ja til alternativer du blir tilbudt på apoteket. Du kan stole på at medisinen er den samme selv om pakningen ser annerledes ut.   
  • Be apoteket kontakte legen din dersom det er behov for å bytte behandling   
  • Ikke kjøp flere pakninger enn du trenger. Hamstring gjør mangelsituasjoner verre.   

Se flere nyheter

Kontakt oss

Enhet for kommunikasjon

48509554

pressevakt@dmp.no