Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Ixchiq skal ikke gis til personer over 65 år

Publisert:

Endringer

Det er meldt om 17 alvorlige bivirkningshendelser hos personer mellom 62 og 89 år etter vaksinasjon med Ixchiq. Ixchiq skal inntil videre ikke gis til personer fra 65 år.

Vaksinen Ixchiq inneholder levende svekket chikungunyavirus (CHIKV) og har vært godkjent i Europa siden 28. juni 2024 for å forebygge sykdom forårsaket av chikungunyavirus hos personer fra 12 år og oppover.

På verdensbasis er det gitt om lag 43 400 doser av Ixchiq. Av disse er det anslått at 43 prosent (16 236 doser) er gitt til personer i alderen 65 år og eldre, som er den pasientgruppen som har høyest risiko for alvorlige utfall av CHIKV-infeksjon. 

Per 2. mai 2025 er det rapportert 19 tilfeller av mistenkte alvorlige bivirkninger etter vaksinasjon med Ixchiq på verdensbasis. De fleste meldingene (17) gjelder personer mellom 62 og 89 år, hvorav to dødsfall. Mange av pasientene som ble rammet har også andre sykdommer, og den nøyaktige årsaken til de mistenkte bivirkningene og sammenhengen med vaksinen er ennå ikke fastslått.

De europeiske legemiddelmyndigheters (EMA) sikkerhetskomite PRAC starter nå en grundig vurdering av vaksinens nytte og risiko.  Ixchiq skal ikke brukes hos personer fra 65 år mens evalueringen av vaksinens sikkerhet pågår.

I Norge er Ixchiq gitt til under fem personer, og DMP har per 14. mai 2025 ikke mottatt noen meldinger om mistenkte bivirkninger etter vaksinasjon.

Råd til helsepersonell

  • Ixchiq skal ikke gis til personer fra 65 år, som et midlertidig tiltak mens en evaluering av sikkerheten pågår.
  • Ixchiq kan fortsatt brukes til personer i alderen 12–64 år i samsvar med offisielle anbefalinger.
  • Helsepersonell gjøres oppmerksom på at Ixchiq allerede er kontraindisert hos personer med immunsvikt eller de som er immunsupprimerte på grunn av sykdom eller medisinsk behandling, uavhengig av alder.
    • Dette omfatter pasienter med medfødt immunsvikt, hematologiske kreftformer og solide svulster, pasienter med HIV-infeksjon som er alvorlig immunsvekket og pasienter som får kjemoterapi eller langvarig immunsuppressiv behandling.

Det er sendt ut et Kjære helsepersonell-brev til spesialister i reisemedisin, reisemedisinske klinikker, allmennleger, spesialister på smittsomme sykdommer, helsepersonell som arbeider med vaksinering, inkludert apotek.

Melding av mistenkte bivirkninger etter godkjenning av legemidlet er viktig. Det gjør det mulig å overvåke forholdet mellom nytte og risiko for legemidlet kontinuerlig.