Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

K2 markedsføres med tvilsomme påstander

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Vitamin K2 markedsføres bredt - med vidløftige påstander om helseeffekter. Det er ikke dekning for mye av det reklamene påstår.

«Supervitaminet» K2 skal angivelig hjelpe mot demens, høyt blodtrykk, diabetes, hjerte- og karsykdommer og benskjørhet. «Internasjonale forskningsresultater etterlater ingen tvil – dette er et supervitamin», heter det på TGM AS sine nettsider, K2vitamin.no. TGM er en av flere aktører som selger pillene. Men det er ikke dekning for mye av det reklamene påstår. Påstander om at pillene skal hjelpe mot demens, diabetes, hjertesykdom, benskjørhet og lignende er ifølge Mattilsynet ulovlige.

Mangler dokumentasjon

– Mye av reklamen går altfor langt med tanke på hva som kan dokumenteres, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen.

– Jeg er veldig skeptisk til at K2-tilskudd skulle ha noen virkning på for eksempel diabetes og demens, sier Madsen.

Reduserer effekten av blodfortynnende medisiner&

K-vitamin-mangel er svært sjeldent. Med et normalt kosthold får de fleste i seg nok K2-vitamin. I tillegg til at det finnes i flere matvarer, produseres K2 også i tarmen – vi har altså en «indre forsyning».

Pasienter som går på blodfortynnende medisin bør være særlig forsiktige med å ta K2-tilskudd. Steinar Madsen fraråder personer som bruker Marevan å ta K2 fordi pillene kan motvirke effekten av det blodfortynnende legemidlet:

– Tar du vitamin K2 kan du få tykkere blod, og dermed muligens også økt risiko for blodpropp.

Se flere nyheter