Bivirkninger meldes på mistanke. At en bivirkning er meldt, betyr ikke nødvendigvis at det er en årsakssammenheng med vaksinen. Hensikten med meldesystemet er å fange opp det vi bør undersøke nærmere.
Alle meldinger teller med i bivirkningsrapporten, uavhengig av om hendelsen antas å ha sammenheng med vaksinasjon eller ikke. Tallene kan derfor ikke brukes til å vurdere årsakssammenhenger eller beregne hvor ofte en bivirkning opptrer.
Meldinger om alvorlige hendelser behandles først. Derfor gir tallene et skjevt bilde av fordelingen mellom alvorlige og lite alvorlige meldinger.
Meldingene vi har mottatt så langt gir ikke grunnlag for å endre gjeldende overordnede anbefalinger for vaksinering.
Oppfriskningsdoser med variantvaksiner
Regjeringen har bestemt at flere skal få muligheten til å ta ny oppfriskningsdose (fjerde dose). Det er nå et tilbud til personer i aldersgruppen 18-64 år som ønsker det. Folkehelseinstituttet har tidligere anbefalt at de over 65 år, personer mellom 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp, ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom, og gravide i 2. og 3. trimester å ta en ny oppfriskningsdose.
Per 22. november er det satt nesten 270 000 doser av variantvaksiner. Legemiddelverket har så langt behandlet 54 meldinger om mistenkte bivirkninger.
Bivirkningene ved bruk av de oppdaterte vaksinene ser så langt ut til å være på linje med det man har sett ved bruk av de opprinnelige vaksinene.
Les mer om godkjente oppdaterte variantvaksiner
Undersøkelser om langvarige plager
Vi følger med for å fange opp signaler på eventuelle senbivirkninger, men så langt er det ikke oppdaget bivirkninger som oppstår lang tid etter vaksinasjon. Det er så langt heller ikke fastslått noen årsakssammenheng mellom vaksinasjon og langvarig plager, som utmattelse eller hodepine. Langvarig vil si dersom plagene har vart mer enn tre måneder.
– Vi oppfordrer de som opplever langvarige plager etter vaksinering om å kontakte fastlegen som kan vurdere årsaker, og melde dersom det er mistanke om bivirkning. Meldingene gir et øyeblikksbilde på meldetidspunktet. Vi oppfordrer derfor til å melde på nytt med oppdaterte opplysninger dersom plager blir langvarige, sier overlege Sigurd Hortemo.
Legemiddelverket har mottatt 28 meldinger om mistenkte bivirkninger som gjelder langvarig utmattelse og 274 meldinger om vedvarende hodepine. Vi undersøker derfor dette nærmere for å se om det er økt risiko for slike plager etter vaksinering mot covid-19.
Folkehelseinstituttet gjennomfører store befolkningsundersøkelser der deltakerne regelmessig svarer på spørsmål om blant annet utmattelsestilstander, menstruasjonsforstyrrelser, langvarig hodepine og andre vedvarende symptomer etter vaksinasjon.
Resultatene fra slike undersøkelser var viktige da europeiske legemiddelmyndigheter avgjorde at kraftige menstruasjonsblødninger skulle føres opp på listen over mulige bivirkninger for koronavaksinene Comirnaty (Pfizer) og Spikevax (Moderna).