Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Anbud på blåresept-legemidler

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

  • : Teksten er utvidet og omarbeidet for å fremheve hvordan anbud fungerer og konsekvenser for pasientene.

I årene fremover vil det komme nye og kostbare legemidler som byr på utfordringer med prioriteringer og ressursbruk. Bruk av anbud kan gi prisreduksjoner slik at flere pasienter får tilgang til nye legemidler, som de ellers ikke ville fått på blåresept.

Innhold på siden

    Stortinget besluttet i 2023 å innføre anbud på utvalgte legemidler på blå resept.

    Konsekvenser for pasientene

    • Anbud gjør at flere pasienter kan få tilgang til nye og effektive legemidler, uten å belaste folketrygden unødig.
    • Ingen pasienter tvinges til å bytte legemiddel som følge av et anbud.

    DMP ønsker at alle pasienter med alvorlig sykdom skal få tilgang til nye legemidler med god effekt så tidlig som mulig. Forutsetningen er at nytten av legemidlene må være godt dokumentert og at prisen står i et rimelig forhold til dette.

    Anbud har vært benyttet i spesialisthelsetjenesten siden 1990-tallet for å oppnå gode betingelser for legemidler som betales av det offentlige. Vi forventer det samme for anbud på legemidler på blåresept. I samarbeid med Helsedirektoratet og Sykehusinnkjøp gjennomførte DMP i 2022 en anbudspilot på nye kolesterolsenkende legemidler, kalt PCSK9-hemmere. Anbud på blåresept-legemidler ble deretter innført som en permanent ordning.

    Les mer om anbudspiloten

    Spørsmål og svar

    Hva er hensikten med anbud?

    Anbud på legemidler på blåresept gjør at flere pasienter kan få tilgang til nye og effektive legemidler, uten å belaste folketrygden unødig.

    Hensikten med anbud er ikke først og fremst å bruke mindre penger på en gruppe legemidler, men å kunne tilby en større pasientgruppe behandling for samme prisen.
    Anbud betyr ikke at alle pasienter nødvendigvis skal bruke de samme legemidlene. Legen skal fortsette å behandle pasienter individuelt, men vurdere legemidlet fra anbudsvinneren slik at nye pasienter prøver dette først.

    Hvordan avgjøres hvilke legemiddelgrupper som egner seg for anbud?

    Anbud på blåresept vil være begrenset til et fåtall legemidler. I hovedsak vil anbud være aktuelt for enkelte utvalgte, patenterte legemidler der det finnes minst to terapeutisk likeverdige alternativer på markedet. Det er også mest aktuelt for legemidler som er forventet å medføre en betydelig kostnad for folketrygden.

    At legemidler vurderes som terapeutisk likeverdige betyr ikke at legemidlene er helt like, men at de har samme effekt og sikkerhet. Legemidler anses som terapeutisk likeverdige dersom det ikke er kliniske forskjeller som svekker behandlingseffekten eller går utover pasientsikkerheten. Vurderingen baseres på tilgjengelig dokumentasjon og fagmiljøer og spesialisters erfaring med bruk av legemidlene i klinisk praksis. Spesialist- og brukergruppene har en viktig rolle med å vurdere hvilke legemidler som kan inngå i anbud.

    Hvilke konsekvenser har anbud for den enkelte pasient?

    Ingen pasienter som allerede er under behandling, tvinges til å bytte legemiddel som følge av et anbud. Det betyr at dersom du i dag har god effekt av et legemiddel, vil du kunne fortsette med samme behandling også etter et anbud.

    Legen skal fortsette å behandle den enkelte pasient individuelt, men skal vurdere om nye pasienter kan bruke legemidlet fra anbudsvinner først. Dersom en pasient ikke har tilstrekkelig effekt eller får bivirkninger av legemidlet fra anbudsvinner, kan legen forskrive et annet legemiddel på blåresept eller søke om individuell stønad på vegne av pasienten.    

    Inngås det avtale med flere leverandører ved anbud på en legemiddelgruppe?

    Det inngås kontrakt med alle kvalifiserte leverandører som er med i anbudet. Derfor vil det være mulig for legene å velge mellom flere legemidler, men legen skal vurdere om nye pasienter kan  prøve anbudsvinneren først.

    Hvilke erfaringer har vi med anbud på legemidler?

    Anbud har vært benyttet i spesialisthelsetjenesten siden 1990-tallet, og brukes i dag for en stor del av de legemidlene som brukes i sykehus. Spesielt for nye, innovative og patenterte legemidler, er det oppnådd store rabatter som har kommet pasientene og samfunnet til gode ved at flere pasienter har kunnet ta del i behandlingen.

    Erfaringsmessig er anbud et effektivt virkemiddel for å oppnå gode betingelser for legemidler som betales av det offentlige. For eksempel oppnår Sykehusinnkjøp i gjennomsnitt omtrent 40 prosent rabatt gjennom legemiddelanbud i spesialisthelsetjenesten. Vi forventer noe av det samme for anbud på legemidler på blåresept. 

    I samarbeid med Helsedirektoratet og Sykehusinnkjøp gjennomførte DMP i 2022 en anbudspilot på nye kolesterolsenkende legemidler, kalt PCSK9-hemmere. Les mer erfaringer og evalueringen av anbudspiloten.

    Etatenes oppgaver og roller 

    Direktoratet for medisinske produkter (DMP), Helsedirektoratet og Sykehusinnkjøp samhandler om gjennomføringen av anbud på legemidler blåresept. 

    Konkrete roller og ansvar for hver aktør er skissert i en samarbeidsavtale.  Hovedpunktene i avtalen er: 

    Direktoratet for medisinske produkter, DMP: 

    Helsedirektoratet:  

    • Signering av anbudskontrakter
    • Økonomisk oppgjør med apotek og leverandører 
    • Oppfølging av leverandører etter kontraktsinngåelse  

    Sykehusinnkjøp: 

    • Planlegge, innkalle og lede møter i spesialist- og brukergruppen
    • Sette opp tidslinje for når anbudskonkurransen skal gjennomføres 
    • Utarbeidelse av konkurransegrunnlag, utlysning og gjennomføring av anbudskonkurransen. 
    • Tildeling av rammeavtaler