Til hovedinnhold Direktoratet for medisinske produkter Direktoratet for medisinske produkter

Tabletter mot skabb på blå resept

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Legemiddelverket vedtok 23. oktober 2020 at det vil være mulig å få refusjon ved bruk av ivermektin (Scatol) tabletter mot skabb i tilfeller hvor man ikke har blitt kvitt skabben med krem.

Ivermektin (Scatol) tabletter kommer med dette på blå resept - men behandlende lege må søke Helfo om refusjon på bestemte vilkår.

Førstevalget ved behandling av skabb er reseptfri permetrinkrem eller benzylbenzoat liniment, og det gis normalt ikke refusjon for slik kortvarig, reseptfri behandling. Siden krembehandlingen i de aller fleste tilfeller er effektiv, er ikke ivermektin førstevalg. Før man får refusjon for ivermektintablettene må man derfor ha gjennomført minst én kur som består av to krembehandlinger, og ved kontroll hos lege etter fire uker fremdeles ha skabb.

Om skabb:

Skabb skyldes infeksjon med skabbmidden Sarcoptes scabiei. Smitte skjer oftest ved tett kroppskontakt. Hunn-midden graver ganger og legger egg i hornlaget i huden, og kløe oppstår på grunn av en allergisk reaksjon mot død skabbmidd. Typiske symptom er kløe og små nupper eller blemmer i huden ofte først på hender, deretter på større deler av kroppen. De siste årene har det vært en stor økning i salget av skabbmidlene permetrin og ivermektin.

Se også: Nye veiledere for behandling av skabb

Bruk ny søknadsløsning for blå resept

Leger oppfordres til å søknadsløsningen for blå resept når de søker individuell stønad. Den er enkel å bruke, og du får god veiledning om regelverk og vilkår underveis i søknadsprosessen. Dersom vilkårene er oppfylt, får du svar umiddelbart, slik at pasienten din kan hente legemiddelet på apoteket med en gang, uten å betale annet enn egenandelen.

Les mer om ny søknadsløsning for blåresept på helfo. no

For mer informasjon:

Se flere nyheter

Kontakt oss

Enhet for metodevurdering og blåreseptrefusjon

22 89 77 00

blaresept@dmp.no